Zelfs VS-obligaties staan nu onder druk


De financiƫle markten hebben de VS er deze week aan herinnerd dat het begrotingstekort zo de vergelijking met Griekenland kan doorstaan.

De lange termijn rente ging sinds begin dit jaar een half procent hoger. Misschien niet meteen een drama maar obligatiebeleggers kregen hierdoor wel een flinke tik.

Voor de reden van deze slachtpartij moet je niet ver zoeken. Het begrotingstekort steeg in februari tot het hoogste niveau ooit!

Ondanks alle mooie praatjes komt er van besparen bij Obama niet veel in huis. Vorige maand bedroeg het tekort een duizelingwekkende $229 miljard.

Het verschil tussen de in- en uitgaven is werkelijk hallucinant.

De inkomsten waren slechts $105 miljard (5% minder dan vorig jaar). De uitgaven lagen echter meer dan drie keer hoger en bedroegen $334 miljard.

Het tekort zou dit jaar dan ook hoger liggen dan verwacht. Men gaat nu uit van een cijfer van $1.200 miljard. Al kan het altijd nog hoger uitkomen. Zo gaat dat gewoonlijk.

Aangezien de VS $1.200 miljard meer spendeert dan men aan inkomsten realiseert, moet het tekort gefinancierd worden door het uitgeven van nieuwe obligaties.

Het is overigens ook niet enkel het tekort dat gefinancierd dient te worden. Ieder jaar vervallen er ook schulden waarvoor nieuw overheidspapier in de markt geduwd moet worden.

Extra aanbod, betekent lagere koersen en een hogere rente.

Een hogere rente? Ging Bernanke niet meer proberen om die rente omlaag te duwen met de Twist-operatie?

In het budget wordt rekening gehouden met een korte termijn rente van amper 0,1% en een rente op 10 jaar van 2,3%.

De totale rentekosten zouden zo in 2012 amper $227 miljard bedragen. Op een totale schuld van $15,5 biljoen is dat amper 1,46% rente.

Wat indien de VS bijvoorbeeld 5% rente moet betalen op de schulden? Dan hebben we het over $775 miljard rente per jaar. Op $2.500 miljard aan inkomsten, hapt dat 31% van het budget weg.

Zover zal Bernanke het natuurlijk niet laten komen. Hij weet dat een rentestijging de doodsteek is voor de Amerikaanse overheid.

Bovendien zitten de banken vol met rentederivaten. Eens de rente stijgt, kan dit een zelfvoedend mechanisme activeren.

Als de huidige rentestijging zich doorzet, is het dan ook maar de vraag hoe lang het zal duren vooraleer de Federal Reserve gaat spreken over een nieuw rondje QE.


, , ,

Share it.

Mijn beste inzichten dagelijks in je mailbox?

Iedere dag opnieuw deel ik mijn beste ideeen met je. Ik waarschuw je voor de gigantische risico's en ik laat je zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen.

Vul hier je e-mailadres in
100% Privacy. I will never spam you

Trackbacks/Pingbacks

  1. De lokroep van QE3 - 30 maart 2012

    […] Bernanke deze obligaties op de markt wil gooien, stijgt de rente meerdere procenten. En we weten dat dit een ramp is voor de […]