Punch International: intrinsieke waarde halveert

De intrinsieke waarde van een aandeel schommelt over het algemeen niet zo veel. Maar bij Punch International ligt dat toch even anders. Het constant geschuif met participaties en ondoorzichtige transacties verplichten je om bijna constant het rekenmachientje boven te halen.

Zo ook nu weer. Topman Guido Dumarey kondigde aan dat hij BBS en Punch Metals, twee dochters van Punch, verkoopt aan zijn persoonlijke holding Creacorp.

Alhoewel. Van een verkoop is eigenlijk nauwelijks sprake. Dumarey neemt de boel over, samen met wat verplichtingen, maar legt verder geen geld op tafel.

De Punch-aandeelhouders blijven achter met een minwaarde van 48 miljoen euro. Maar eigenlijk moeten de aandeelhouders blij zijn. De overgenomen activiteiten hebben geen waarde.

Het is een uitgelopen hobby van de topman. Hij heeft de aandeelhouders meegetrokken in een wild avontuur in de autosector en hij is nu grootmoedig genoeg om mea culpa te slaan en ons te verlossen van de miserie. Dumarey maakt zelfs plaats als CEO om het beeld kracht bij te zetten.

Maar uiteraard blijft Dumarey als grootste aandeelhouder EN voorzitter van de raad van bestuur de draaischijf bij het bedrijf. Hij heeft Wim De Blauwe, al jarenlang zijn rechterhand, benoemt tot CEO. Het is dus duidelijk wie hier aan de touwtjes blijft trekken.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij zwaar vergist heb in Punch International en Dumarey. Het aandeel werd benoemd tot één van mijn 5 favoriete aandelen voor 2009 maar staat als enige in de min.

Hoe kan het ook anders? Een bedrijf dat op een dergelijke manier van binnenuit wordt geplunderd, kan geen aandeelhouderswaarde creëren. Er is maar één aandeelhouder die beter wordt van deze deal, en dat is Dumarey zelf.

Zeker als je weet dat hij ook nog eens een terrein voor 12 miljoen euro heeft verpatst aan Accentis, een andere (voormalige) dochter van Punch Intl. Ik zet “voormalig” tussen haakjes want inmiddels gingen de aandelen van Accentis weer naar een andere dochter, Punch Graphix.

Het Punch Graphix dat enkele jaren geleden in Engeland naar de beurs werd gebracht maar een tijdje later voor een prikje een de-listing kreeg.

Als je nu helemaal niet meer kan volgen, dan neem ik je dat niet kwalijk. Maar het is het leven zoals het is bij Punch. Een constant geschuif met aandelen en activa.

Maar ik wil het nog even met je hebben over de laatste transactie. En de invloed daarvan op de intrinsieke waarde. Ik moet wel zeggen dat ik nog maar weinig vertrouwen heb in de correctheid van alle cijfers. Het is een beetje giswerk geworden. Er zijn zoveel deals geweest de laatste tijd dat het amper nog duidelijk is wat Punch Intl. bezit en hoeveel schulden er achterblijven.

Ik doe een poging. Hou in het achterhoofd dat ik nauwelijks 3 maanden geleden de intrinsieke waarde nog becijferde op 92 miljoen euro (38,7 euro per aandeel).

Een flink deel van de intrinsieke waarde, 55 miljoen om precies te zijn, kwam op rekening van Punch Automotive. Ik vond dat een conservatieve waardering omdat de automobielactiviteiten gewaardeerd werden tegen slechts 1 keer de cash flow van het topjaar 2008.

Vandaag blijft van Punch Automotive enkel nog Punch Powertrain over. Aangezien Punch Powertrain zopas nog 30% van de aandelen verkocht aan LRM voor 7 miljoen euro, kunnen we deze waardering aanhouden om de waarde te bepalen. Het belang van Punch (70% dus) is bijgevolg 16,3 miljoen euro waard.

Een schril contrast met de 55 miljoen van enkele maanden geleden, nietwaar? Het geeft je ook een idee van de omvang van de bankroof. Meteen wordt ook duidelijk waar de minwaarde van 48 miljoen die Punch Intl. realiseerde op de “verkoop” van BBS en Punch Metals vandaan komt.

We gaan verder. De 2,7 miljoen aandelen Punch Telematix hebben een marktwaarde van 4,7 miljoen euro. De 19,8 miljoen aandelen Punch Graphix zijn 26,1 miljoen euro waard.

Allemaal samen komen we zo aan 47,1 miljoen euro of 19,8 euro per aandeel.

Conclusie: na de verkoop van BBS en Punch Metals aan Creacorp, is de intrinsieke waarde van Punch Intl. nagenoeg gehalveerd!


Share it.

Mijn beste inzichten dagelijks in je mailbox?

Iedere dag opnieuw deel ik mijn beste ideeen met je. Ik waarschuw je voor de gigantische risico's en ik laat je zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen.

Vul hier je e-mailadres in
100% Privacy. I will never spam you
No comments yet.

Geef een reactie