Kijk eens wie nu massaal goud koopt


Centrale banken laten je graag geloven dat goud weinig of geen waarde heeft. Enkel goed voor juwelen of eventueel om je tanden te laten opvullen.

Uit de cijfers die The World Gold Council zopas publiceerde blijkt echter dat centrale banken gretige kopers waren van goud het voorbije kwartaal.

Ze kochten samen maar liefst 157,5 ton goud. Dat is een stijging van 62,9% in vergelijking met het vorige kwartaal en een toename van maar liefst 137,9% in vergelijking met vorig jaar!

De grootste slokops zijn de centrale banken van Zuid-Korea, Rusland, Turkije en Oekraïne.

Centrale banken waren in het verleden netto-verkopers van goud. Vandaag is de situatie precies omgekeerd. Ze kopen massaal.

Een duidelijker signaal dat goud straks weer een belangrijke rol zal spelen in het financieel systeem kan je wat mij betreft niet krijgen.

Ik was gisteren ook nog even de resultaten van Macrotrends in het afgelopen jaar aan het bekijken en het viel mij op hoe goed de royaltieplays presteerden ten opzichte van de traditionele goudmijnen.

Kijk zelf maar even. De blauwe lijn in de grafiek is de goudmijnindex. Deze verloor 25% in het afgelopen jaar.

De gele, rode en groene lijn zijn de royaltieplays die in Macrotrends geadviseerd werden. Ik zie hier winsten van 15% tot 35%.

Een knappe prestatie op een moment dat de rest van de sector in uitverkoop ging!

Royaltieplays

Even ter herinnering: de royaltiebedrijven produceren zelf geen goud maar ontvangen royalties op de productie van producerende mijnen.

Op deze manier kampen ze niet met de vervelende productieproblemen waarmee de mijnen nu en dan te maken krijgen. Bovendien laat het deze spelers toe om een zeer gediversifiëerde portefeuille aan
inkomstenstromen op te bouwen.

Eigenlijk kan je deze bedrijven een beetje beschouwen als financiers van de goudmijnen. Ze investeren in indivuele mijnprojecten en ontvangen daarvoor in ruil royalties op de latere productie.

Dit laat deze bedrijven toe om goud te kopen tegen vastgelegde prijzen die soms niet meer bedragen dan $250 per ounce!

Met dergelijke winstmarges is het ergens wel logisch dat deze bedrijven zelfs goed presteren wanneer de rest van de sector in de touwen hangt.

Ik zie de royaltieplays dan ook als een “must” in iedere (goud)portefeuille.


, ,

Share it.

Mijn beste inzichten dagelijks in je mailbox?

Iedere dag opnieuw deel ik mijn beste ideeen met je. Ik waarschuw je voor de gigantische risico's en ik laat je zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen.

Vul hier je e-mailadres in
100% Privacy. I will never spam you
Comments are closed.