JP Morgan koopwaardig?


JP Morgan kreeg vrijdag een klap van 10% waardoor miljarden dollars aan marktwaarde in rook opgingen.

De huidige koers bedraagt $37 en ligt behoorlijk onder de boekwaarde van $47.

Ik ben JP Morgan wat van dichterbij beginnen te volgen sinds Buffett zich liet ontvallen dat hij de aandelen bezit voor zijn persoonlijke portefeuille.

En ja, als je de jaarverslagen leest dan moet je vaststellen dat JP Morgan één van de beste geleide banken van de wereld is.

Jamie Dimon loodste JP Morgan zonder kleerscheuren door de financiële storm en de bank kwam er zelfs versterkt uit met de overname van Bear Stearns en WaMu.

Ik ben dit weekend begonnen aan de autobiografie van Dimon (The Last Man Standing) en ik ben onder de indruk moet ik zeggen.

Dimon lijkt een zeer integer man met een sterke focus op risico’s en een gezonde balans. Dat klinkt misschien wat cynisch na het tradingverlies van $2 miljard dat de bank opbiechtte maar ik heb de indruk dat het allemaal wat overdreven wordt.

Ieder verlies dat een bank nu meldt, doet beleggers natuurlijk meteen denken aan 2008. En ja, we weten ook dat er in de banksector bitterweinig veranderd is.

Maar laten we het verlies even in perspectief plaatsen. $2 miljard verlies op een eigen vermogen van $182 miljard, is zeker geen drama.

Het is een fout die niet mag gebeuren en Dimon geeft dat ook openlijk toe. De manier waarop hij de fout erkent en zijn verantwoordelijkheid neemt, vind ik overigens een gigantisch pluspunt.

Hij probeert de zaken niet te minimaliseren zoals banken dat in het verleden deden maar communiceert heel open over de situatie. Dat wil je als aandeelhouder zien.

Waarom kijk ik momenteel naar de aandelen?

Eerst en vooral is er de prijs. JP Morgan kan in normale omstandigheden een winst per aandeel realiseren van $7 waardoor je vandaag maar iets meer dan 5 keer de winst betaalt.

Bovendien koop je de aandelen tegen 78% van de boekwaarde. JP Morgan kan een return van 13% tot 15% realiseren op het eigen vermogen zonder al te veel leverage te gebruiken.

De balans is momenteel slechts 12 keer groter dan het eigen vermogen waardoor men veel meer kapitaal aanhoudt dan concurrenten. Of waarom denk je dat JP Morgan zo vlot navigeerde tijdens de crisis?

Het enige minpunt dat ik zie, is de omvangrijke derivatenpositie.

Men mag dan wel beweren dat deze positie op rekening staat van klanten en marktneutraal wordt beheerd, maar deze week bleek dat fouten snel gemaakt zijn.

Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom iemand als Buffett niet vol in JP Morgan gaat. Hij bezit wat aandelen privé maar voor Berkshire geeft hij de voorkeur aan Wells Fargo.

Ik ben er met andere woorden nog niet uit of JP Morgan een aandeel is dat ik in portefeuille wil.


, ,

Share it.

Mijn beste inzichten dagelijks in je mailbox?

Iedere dag opnieuw deel ik mijn beste ideeen met je. Ik waarschuw je voor de gigantische risico's en ik laat je zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen.

Vul hier je e-mailadres in
100% Privacy. I will never spam you

Trackbacks/Pingbacks

  1. JP Morgan valt door de mand | Beurs.com - 16 mei 2012

    [...] De mening van Maarten Verheyen over JP Morgan lees je hier. [...]