ECB gooit alle remmen los


Ontgoocheling alom. Mario Draghi zette vorige week een grote mond op maar kwam gisteren met weinig concreets voor de dag.

Dat is een beetje de interpretatie van de financiële markten.

Aandelen onderuit, de Spaanse rente weer vlot boven de 7% en de euro dondert naar beneden.

Nochtans had Draghi gezegd dat het niet slim was om short te gaan op de euro. Maar hij komt van Goldman Sachs en dan moet je altijd het tegenovergestelde doen van hun officiële advies.

Ik heb echter de persconferentie nagelezen en ik zie toch heel wat redenen om aan te nemen dat de ECB een versnelling hoger zal schakelen.

De markten zijn misschien ontgoocheld omdat de ECB niet METEEN in actie schiet maar dat pas zal doen wanneer landen eerst bij het EFSF aankloppen.

De ECB zal die landen dan financieren via korte termijn leningen. Opmerkelijk is echter dat er geen plafond staat op de aankopen.

Draghi geeft enkel mee dat de aankopen adequaat moeten zijn om de doelstelling te bereiken.

“Geloof me, het zal genoeg zijn”, vertelde hij vorige week.

Zie je in welke richting dit gaat? Van zodra een land bij het EFSF aanklopt, zal de ECB onbeperkt obligaties aankopen om de rente naar beneden te krijgen.

In de praktijk zal het erop neerkomen dat de ECB een flink deel van de financiering overneemt van de financiële markten.

Al overweegt Draghi dan wel weer om iets te doen aan de bevoorrechte status van de ECB. De ECB kwam in het verleden vooraan de rij te staan bij een default, maar men overweegt nu om dit op te geven.

En tenslotte overweegt de centrale bank ook voor het eerst onconventionele maatregelen door bijvoorbeeld bankobligaties op te kopen.

Heel wat banken kregen in de voorbije maanden extra zuurstof via LTRO maar niet alle banken hebben nog goede onderpanden beschikbaar voor een dergelijke operatie.

Als de ECB echter ook bankobligaties gaat aankopen, kan de instelling op die manier banken rechtstreeks financieren.

Alles bij mekaar een vrij indrukwekkend pakket aan maatregelen die de balans van de ECB verder kunnen opblazen.

Ok, het is allemaal nog wat onduidelijk en de meeste details moeten nog uitgewerkt worden.

Maar als je begint te spreken over ongelimiteerde financiering van eurolanden en financiële instellingen, dan gooi je eigenlijk alle remmen los.


, ,

Share it.

Mijn beste inzichten dagelijks in je mailbox?

Iedere dag opnieuw deel ik mijn beste ideeen met je. Ik waarschuw je voor de gigantische risico's en ik laat je zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen.

Vul hier je e-mailadres in
100% Privacy. I will never spam you
Comments are closed.