De transformatie van JC Penney (deel 2 van 2)


Hetgeen Ron Johnson met JC Penney voor ogen heeft, is niets minder dan een totaal nieuw retailconcept.

De nieuwe CEO legt de lat hoog en wil van JC Penney “America’s favorite store” maken.

Zijn visie voor de retailer, is een verzameling van shop. Een groot warenhuis met daarbinnen allemaal kleinere shops. Op deze manier wil hij over enkele jaren 100 shops hebben.

Vandaag doet JCP dit reeds met Sephora en recent ook Levi’s.

De Sephora-shop haalt vandaag een omzet van $600 per square foot. Dat is vier keer meer dan de rest van JCP.

In augustus lanceerde de retailer ook een compleet nieuwe shop voor Levi’s en de resultaten zijn meteen vanaf de start indrukwekkend te noemen.

De omzet van Levi’s binnen JCP lag tijdens de eerste 10 dagen van augustus maar liefst 25% hoger dan normaal! 

Een beloftevol begin van een strategie die de komende jaren uitgerold zal worden. 2013 wordt het jaar van de waarheid. Eind volgend jaar moet JC Penney 45 shops hebben.

De redenering van Johnson snijdt hout. Als aparte shops, zoals die van Sephora en Levi’s, een hogere omzet halen per vierkante voet dan de rest van JCP, dan kan de omzet gevoelig verhoogd worden door van JCP een verzameling van dergelijke shops te maken.

Bovendien is het een aantrekkelijke strategie om betere merken aan te trekken. Kwaliteitsmerken haalden vroeger al eens de neus op voor JC Penney. De winkel had geen uitstraling en de constante stroom aan promoties haalt de waarde van een merk onderuit.

Nu men echter de promoties heeft vervangen door “everyday low prices” en producten prachtig etaleert in een eigen shop, kan JCP plots rekenen op interesse van premium brands.

Een investering in JC Penney, moet je dan ook echt zien als een gok op Ron Johnson’s nieuwe strategie.

Zelf gelooft hij er in ieder geval in. Dat blijkt niet alleen uit het enthousiasme waarmee hij de wereld van zijn gelijk probeert te overtuigen, maar ook het feit dat hij $50 miljoen spendeerde om warrants van JCP te kopen.

Belangrijke nuance hier. Hij heeft die warrants niet gekregen (zoals zo vaak gebeurt), maar betaalt met zijn eigen centen.

Hij zet dus $50 miljoen op het spel om warrants te krijgen waarmee hij aandelen JCP kan kopen tegen $29,92. De warrants hebben een looptijd van 7 jaar.

Dat noem ik dus vertrouwen hebben in jezelf. Je ziet het weinig CEO’s doen. De meeste laten zich dik betalen, krijgen wat gratis aandelen of een flink pakket opties maar lopen nauwelijks risico’s met hun eigen centen. Johnson doet dat anders.

Als hij echter slaagt, is de upside ongekend groot.

Value investor Bill Ackman kocht met zijn fonds 39.075.771 aandelen (17,8%) van het bedrijf om precies deze reden.

Hij becijferde dat JCP $6 per aandeel kan verdienen als de omzet terugkeert naar het niveau van 2007. Dat is $177/sq ft.

Mocht het concept van specialty shops binnen JCP totaal aanslaan en de omzet per vierkante voet stijgen tot $300, dan kan het bedrijf $18 per aandeel verdienen in 2015.

De huidige koers bedraagt $23. Als deze strategie uitpakt zoals Johnson het voor ogen heeft, betaal je vandaag amper 1 keer de winst.

Waardeer het bedrijf in 2015 tegen 15 keer de winst en je hebt een koersdoel van $270!

Dan ga je er wel vanuit dat dit helemaal uitpakt zoals gepland.

Wat indien de strategie helemaal niet aanslaat? De voorbije twee kwartalen ging de omzet al 20% lager. Mocht de omzet nog verder wegzakken, komt het bedrijf in gevaar.

Geen enkele retailer kan dit overleven. Volgens Ackman, is er echter een adequate “margin of safety” aanwezig.

JCP bezit de helft van het vastgoed en de rest wordt geleased aan $4/sq ft. Ackman schat de waarde van dit vastgoed op $11 miljard. Dat is $6 miljard meer dan de waarde op de balans.

Als dit in een liquidatie inderdaad $11 miljard opbrengt, dan legt die $6 miljard meerwaarde een stevige buffer onder de waarde van het bedrijf. De marktkapitalisatie is vandaag immmers maar $5,2 miljard.


, ,

Share it.

Mijn beste inzichten dagelijks in je mailbox?

Iedere dag opnieuw deel ik mijn beste ideeen met je. Ik waarschuw je voor de gigantische risico's en ik laat je zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen.

Vul hier je e-mailadres in
100% Privacy. I will never spam you

Trackbacks/Pingbacks

  1. De transformatie van JC Penney (deel 1 van 2) - 16 augustus 2012

    […] Lees hier verder over het nieuwe JC Penney dat hij voor ogen heeft. (deel 2 van 2) […]