De “shale gas” bubbel


De Amerikaanse energiemarkt kende de voorbije jaren een revolutie door de snelle opkomst van “shale gas”.

Er werden gigantische hoeveelheden gas ontdekt waardoor de huidige voorraden de VS 100 jaar lang kunnen voorzien van energie.

Er wordt zelfs gesproken over het Saoedi-Arabië voor gas.

De gasmarkt werd overspoeld met een massaal aanbod van gas waardoor de prijs compleet in mekaar klapte.

In 2008 werd er nog $14 betaald per Mcf (1000 cubit feet), vandaag is dat nog amper $2,60.

De gasprijzen zijn meer dan 80% gedaald omdat beleggers vrezen dat de markt jarenlang zal kampen met een overaanbod.

En hier ontstaat net de opportuniteit voor beleggers. Er zijn meer en meer aanwijzingen dat shale gas de verwachtingen niet kan waarmaken.

Je kan zelfs spreken van fraude waarbij de reserves van de gasbedrijven zwaar overschat worden. Er is helemaal geen gasvoorraad van 100 jaar.

De wells die gebruikt worden voor gasproductie in de shaliegebieden laten vrijwel meteen forse productiedalingen zien.

Het begint pijnlijk duidelijk te worden dat een aantal bedrijven te enthousiast shale gas hebben omarmd maar dat de initiële investeringen waarschijnlijk niet meer te recupereren zijn.

De productiecijfers en reserves in de grond liggen immers ver beneden de verwachtingen.

Wat betekent dit allemaal voor beleggers? Wel, eerst en vooral zal de prijs niet kunstmatig gedrukt worden door een overaanbod aan gas uit de shales.

Het aanbod zal de komende jaren flink lager liggen dan verwacht waardoor de huidige prijs wel eens bijzonder goedkoop kan blijken.

Ik bedoel dan ook echt spotgoedkoop. In het verleden was olie ongeveer 6 keer duurder dan natural gas. Als we terugkeren naar deze historische verhouding, dan kan natural gas 381% hoger naar $13.

Verder zullen een aantal pure shale gas plays kopje onder gaan. Zij hebben de zware investeringen met behoorlijk wat schulden gefinancierd en als de productie lager ligt dan verwacht, gaan er slachtoffers vallen.

Ik ga mij de komende dagen en weken smijten op dit thema en analyseren of er interessante mogelijkheden zijn. Het is in ieder geval vandaag reeds duidelijk dat hier serieus wat muziek in zit.

Als de omvang van de fraude met shale gas duidelijk wordt, zullen al snel de vergelijkingen met subprime gemaakt worden.


, , ,

Share it.

Mijn beste inzichten dagelijks in je mailbox?

Iedere dag opnieuw deel ik mijn beste ideeen met je. Ik waarschuw je voor de gigantische risico's en ik laat je zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen.

Vul hier je e-mailadres in
100% Privacy. I will never spam you
Comments are closed.