De fair value van zilver

Goud ging in deze bull-market van een low van $250 naar $1668 vandaag.

Dat is in procenten uitgedrukt een winst van 567%.

Geen enkele andere activaklasse deed beter in het voorbije decennia.

Sterker nog, sinds 2007 was er maar één hedge fund dat beter deed dan fysiek goud.

Ja, je leest het goed. Als goud een fonds was, zou het sinds 2007 dikbetaalde hedge fund managers ver achter zich laten!

Niettemin blijft goud ook vandaag nog ondergewaardeerd.

Waarom ik hier zo zeker van ben?

Wel, goud is geld. Dat is het punt waarvan je moet vertrekken. Het is overigens niet zo lang geleden dat geld gekoppeld was aan goud.

En daar gaan we ook terug naartoe wat mij betreft.

Nixon heeft in 1971 het systeem van “fiat currencies” geïntroduceerd en dit systeem loopt vandaag op zijn laatste benen.

Wat ontbreekt, is discipline. Overheden moeten terug naar uitgeven wat er binnenkomt.

Tot op heden liggen in het westen de uitgaven veel hoger dan de inkomsten. De tekorten worden gefinancierd met schulden.

Enkel een goudstandaard kan overheden de nodige discipline bijbrengen.

James Rickards becijferde in “Currency Wars” dat goud meer dan $3.300 moet noteren als we teruggaan naar de goudstandaard zoals we die gekend hebben.

Indertijd werd de monetary base voor 40% door goud gedekt.

Als goud $3.300 mag noteren, hoe zit het dan voor zilver?

In het verleden, en dan spreek ik over een periode van verschillende honderden jaren, was zilver steeds 1/16de waard van goud.

Een vrij logische verhouding aangezien er ook 16 keer zoveel zilver werd gemijnd dan goud.

Voor zilver zit je dan aan $206 per ounce als “fair value”.

Misschien begrijp je nu waarom de Canadese miljardair Eric Sprott zilver de belegging van het decennium noemde?


, , , ,

Share it.

Mijn beste inzichten dagelijks in je mailbox?

Iedere dag opnieuw deel ik mijn beste ideeen met je. Ik waarschuw je voor de gigantische risico's en ik laat je zien hoe je zelfs in deze donkere tijden geld kan verdienen.

Vul hier je e-mailadres in
100% Privacy. I will never spam you

9 Responses to De fair value van zilver

 1. Chris 25 januari 2012 at 10:52 #

  Ik word dol enthousiast als ik dergelijke zilverprijzen hoor. Maar aan de andere kant ben ik ook wel een beetje sceptisch. Want door allerlei vergelijkingen met vroeger te maken gaan we misschien te rap voorbij aan het feit of ook de huidige omstandigheden analoog zijn aan die van vroeger.

  Want we kunnen wel hopen op zelfde uitkomsten als die van vroeger, maar dan moet het proces ook wel enigszins identiek zijn.

  Ik vraag mij al langer af wat toch de trigger gaat worden voor die ‘vlam-in-pan’ commodity prijzen. Want zilver naar ruim $200 is toch heel wat. Waardoor gaat dat veroorzaakt worden? Is dat een parabolische investerings- en/ of industriele vraag, of is het oorlog, of massaal wantrouwen in het financiele systeem ( en zo ja, wat gaat dat dan veroorzaken), of is het de angst voor de uitputting van de natuur voorraad van zilver, à-la-peak oil? Ergens moet straks die gemotiveerde gekte vandaan komen dat iedereen zilver of goud wil hebben. En iemand of iets moet met financieel gezag of financiele invloed vaststellen dat goud en zilver voortaan moeten bewegen in de verhouding 1:16. De vraag is, uit welke hoek kunnen we het initiatief daartoe verwachten? En zijn deze initiatieven nu al waarneembaar? Wie het weet, mag het zeggen. Wie kan hier met enige wijsheid wat over filosoferen?

 2. bart de ondernemer 25 januari 2012 at 13:13 #

  Goud is geen investering waarvan je een return mag verwachten.
  Goud is een universeel betaalmiddel dat de koopwaarde van uw liquide middelen over de tijd heen behoudt. In tijden van onzekerheid over de gangbare betaalmiddelen hebben mensen steeds hun bezit beschermd door goud te kopen. Goud wordt overal ter wereld aanvaard als betaalmiddel.
  De Talmud zegt dat je er steeds moet voor zorgen dat één derde van uw vermogen moet bestaan uit grond of vastgoed, één derde in handel of zaken en één derde in een vaste waarde zoals goud ( of diamant). Deze regel heeft de Rotschilds – over de eeuwen heen – alvast geen windeieren gelegd. Goud dien je aan te houden ter bescherming van uw patrimonium, als verzekering indien alles verkeerd loopt. Met goud kan je steeds “herstarten” waar ook ter wereld. Dus dien je er voor te zorgen dat er steeds een balans is in uw bezittingen. Wij hebben blijkbaar allemaal een erg kort geheugen want als je de eens kijkt hoe het met de mens de voorbije eeuwen gegaan is, zou je toch kunnen veronderstellen dat wij er iets geleerd hebben van de geschiedenis ?
  Genoeg filosofie Chris ?

  Genegen groeten,
  Bart de ondernemer.

 3. Rik Roorda 25 januari 2012 at 14:00 #

  @Chris, zilver wordt kunstmatig laag gehouden, alle ingrediënten voor een grote stijging zijn er al. Wat er gebeurt is dat grote financiële instellingen zilver shorten. Simpel gezegd, zij verkopen miljoenen ounces zilver die zij niet hebben. Zodoende wordt er een paar honderd keer (bron: CEO JP Morgen) in omloop gebracht dan er fysiek is. Een enorm aanbod creëren zorgt voor een dalende prijs.

  Dit echter geen houdbare situatie, iedereen die een zilver digitaal middels een future contract koop kan zijn zilver fysiek op eisen. Wanneer dit gebeurt terwijl er een paar honderd keer meer zilver verkocht is dan er is kunt u wel nagaan wat er met de prijs gebeurt. Financiële instellingen als JP Morgen zullen dan het zilver alsnog fysiek in de markt moeten gaan kopen en de prijs zal dan enorm stijgen.

  Onderstaande video’s zijn in dit kader interessant:

 4. Rik Roorda 25 januari 2012 at 14:01 #

  @Chris, zilver wordt kunstmatig laag gehouden, alle ingrediënten voor een grote stijging zijn er al. Wat er gebeurt is dat grote financiële instellingen zilver shorten. Simpel gezegd, zij verkopen miljoenen ounces zilver die zij niet hebben. Zodoende wordt er een paar honderd keer (bron: CEO JP Morgen) in omloop gebracht dan er fysiek is. Een enorm aanbod creëren zorgt voor een dalende prijs.

  Dit echter geen houdbare situatie, iedereen die een zilver digitaal middels een future contract koop kan zijn zilver fysiek op eisen. Wanneer dit gebeurt terwijl er een paar honderd keer meer zilver verkocht is dan er is kunt u wel nagaan wat er met de prijs gebeurt. Financiële instellingen als JP Morgen zullen dan het zilver alsnog fysiek in de markt moeten gaan kopen en de prijs zal dan enorm stijgen. Hierover zijn veel videos te vinden op Youtube (short selling silver)

 5. henq 25 januari 2012 at 14:03 #

  @chris,
  het event waar naar jij vraagt is de run op fysiek. Zilver wordt nu ook (vooral!) op papier (ticker: SLV, een ETF) verhandeld, op een fractionele basis van (volgens sommige schattingen) 100 tot 1. Dwz de beleggers denken met z’n allen 100x meer zilver in bezit te hebben dan zij werkelijk hebben.
  Als er nog een paar MFGlobal zaken komen en beleggers het vertrouwen verzliezen in de paper trade en echt zilver in de hand willen hebben, dan gaat de prijs een paar keer over de kop.

 6. Chris 26 januari 2012 at 11:37 #

  @Bart, dank voor deze wijze woorden, talmud heb ik veel ontzag voor, is een bron van wijsheid
  @Rik, ik ga youtube eens beter bekijken, thnx, maar zolang zakenbanken via FED oneindig over geld kunnen beschikken en iedereen die levering vraagt wordt gecompenseerd en afgekocht met geld en dit ook accepteert, kan het derivatenspel ‘oneindig’ doorgaan, toch?
  @Henq, Ook jij bedankt, wanneer schat jij het moment in dat de belegger de moed zal verliezen, wat zou de trigger kunnen zijn?

 7. lambrichts harrie 26 januari 2012 at 12:53 #

  zolang de bank manangers beschermd worden door regeringen, en deze dus steeds meer schulden maken, komt het moment van niet meer vertrouwen van overheden dichterbij.
  blijkbaar durven de mensen nog altijd niet de coseqeunties te trekken van het wttelijk beschermd blijven graaien van de mensen die de bildergerg groep vormen. Dit is een procent van de mensen op deze wereld. Zolang de mensen in deze groep geld blijven bijdrukken om de andere 99% van de mensen nog een een beetje comfortabel te laten leven zal er niets gebeuren.

 8. Maarten Verheyen 26 januari 2012 at 14:06 #

  @Chris: Bernanke die aangeeft dat hij inflatie wil creëren: is dat genoeg aanzet ?

 9. H. Bismarck 31 mei 2012 at 15:21 #

  Ben ik blij al zilver in huis te hebben. In 2009 mee begonnen en in 2012 er een flink wat bullion coins er aan toegevoegd. Of het echt zoveel in waarde zal stijgen dat weet ik niet, maar ik koop het als een stukje zekerheid.

Geef een reactie